Author Archives: Ken Hafner

Letter from CMGC President

First and foremost I would like to wish all our members a healthy and peaceful Holiday Season.  I am thankful to be a member of the best golf clubs in California.  

I’d like to thank all our members who donated a toy to our annual Toys-for-Tots campaign.  It was another very successful event.

I would also like to thank our Board Members and all our volunteers that work hard to keep our Club running smoothly and always looking for ways to improve the quality of our golfing events.  Additionally, I would like to give a special thanks to Joe Preimesberger who has served on the Board for the past seven years as Tournament Chairman and President.  Joe put in countless hours coordinating our weekend tournaments.

Below, please see some updates on our Club for 2023. As always, please reach out to me or another Board Member if you have any questions, concerns or suggestions.  I’m looking forward to another great year of golf for all our members in 2023.

Merry Christmas!

Brian Enright

1)  New member applications will be accepted starting sometime in the new year.  The application will be accepted online from the Men’s Club website with the non-refundable $150 initiation dues payment taken via PayPal.

2) 50 new members were accepted into the Club for 2023.  In the event tournaments have more applicants than there are starting times, the Tournament Chairman will post a standby list. For 2-Day tournaments only, members who apply for a tournament, prior to the closing of the application period, but remain on the standby list shall be given priority over all others in the blind draw in the next scheduled 2-Day tournament if they apply.

3) Green Tee eligibility will continue to be age 65+ as of January 1st.  However, new for 2023 a separate flight will be used for all Green tee players for individual events.  Team play events can still have mixed tee players on the same team.

4) Next year Paul Albitz will be the Tournament Chairman, along with Steve Koudelka, Michael Dudas and Thomas Smith filling out the weekend tournament committee.  Watch for new game formats to be announced next year.

5) A Coronado Men’s Club Tournament Index will return sometime later in 2023.  Scores from previous 2022 Coronado weekend and Wednesday play is currently being collected.  Weekend tournaments will use the lower of GHIN index or the new local tournament index.  Wednesday play will continue to use current GHIN index.

6) Wednesday Men’s Day notes:

   a.  Tee sheet signups will continue online at 7:30pm on Tuesdays.  The BINGO ball draw social will continue a couple of times during the year.  The date and details will be announced via email well in advance.

   b. Par 3 CTP stakes will be moved to #9 and #15 for 2023

   c. The $25 Eagle award will no longer be given out because 95% of winners were low handicap long hitters.  This will allow larger purse payouts to all the daily game flights.

   d. NEW, if a member comes on a Wednesday morning to take the place of a no-show and wants to play in the $5 game they must pay $5 in Pro Shop, make sure their name gets written on the check-in sheet, and drop a written and signed scorecard in Men’s Club office so that their scores can be entered in to Golf Genius.  

   e. Other reminders:

        i) The Chip-in $5 award is for GROSS par or better (not net par)

       ii) To win the hole-in-one pot (currently at $340) players must pay $5 in the daily game and have paid $2 to the pot.  The list of names paid in the pot is in the display case outside the Men’s Club office. 

7) Feast & Fareway cards will continue in 2023 for tournament players.  You can look up your card balance from the men’s club website under the Tournaments tab. 

8) It is required that our members notify the CMGC of any changes to their contact information.

Message from the President

Dear Members,

Now that we’re more than halfway through the calendar year, I want to provide an update on our club.  First, I’d like to congratulate all the winners of the 2022 tournaments to-date.  A special recognition to Randy Dorris for winning the Senior Club Championship.  In August we will be crowning the new Member – Member champions, and in September we will be crowning the next Club Champion.  Good luck to everyone that will be competing.

One of my main goals as your President is to have clear and open communication with full disclosure on the operation of our club.  Please feel free to reach out to me or any Board Member if you have a question, suggestion, or a concern.  Please see below a list of questions that have been raised recently with corresponding responses.

In closing, I would like to again give thanks to the 2022 Board Members and the many volunteers that work hard to keep our club as one of the best anywhere.

Stay safe, play well and good luck.

Brian Enright 

CMGC – Frequent Questions Over Previous Year:

1. When will new member applications be accepted again?

ans: The current wait list period is over 4 years.  A new enrollment period is being considered to accept applications from January thru March (after new member enrollment has been determined).  All members will be notified when the membership applications re-open.

2. Why does it take so long to get purse money into the Pro Shop?

ans:  As soon as the player purse amounts are finalized by the tournament committee a check is requested from Bank of America to the Pro Shop.  It usually takes about four or five days for the check to arrive to the Pro Shop.  The tournament chairman also gives the pro shop a list of chits by player.  It is then up to the Pro Shop to manually enter the amounts into the player accounts.

3. What’s the status with the ponds on #8 and #9?

ans:  A new water well and pump have been installed.  When they’ll be completed is TBD.

4. What’s happening with the water treatment project?

ans:  Unknown.  Rumor suggests that the project was determined to be cost prohibitive. Will work at providing a more definitive answer.

5. Is it a free drop for cart path continuation dirt and from the dirt road on #18?

ans:  NO. Unless an area is clearly marked with a white line for ground-under-repair, the ball is to be played as it lies (no free relief).  The dirt road along #18 is always in play (no free relief). 

6. Will Green tee selection for over 65 continue in 2023?

ans:  Before the end of the year the Board will review and discuss the impact of this year’s trial run.  The Board’s decision will be communicated to everyone before the enrollment period in January.

7. Do marshals get to determine who is slow and could be penalized?

ans:  The marshals only provide a report of slow groups to the tournament committee.  To confirm the marshals report, and before taking any action, the committee looks at the slow groups GG pace of play and contacts other groups around the reported slow group to determine if a penalty is justified.

8. When do you use an “Xn” style score in the GG mobile app vs not using it?

ans:  The Xn score should only be used when a player is to be DQ’d for a rule’s infraction (i.e: in a individual low net event when a player picks-up and doesn’t finish a hole is a DQ).  The number(n) after the Xn should be the max net double bogey for the players handicap on the hole.  Never put all X’s for a player that doesn’t show up to play.  And don’t put Xn scores in games like Stableford points or BB or Partners because a zero point or the partner lower score does not mean a DQ.  An X score DQs the player. 

9. Why is GG scoring on course required; can’t we just do it afterwards?

ans:  Live scoring is used to monitor pace of play and gives everyone the ability to watch a live leaderboard during the round.  Please enter GG scores after every hole and validate the GG totals to a written scorecard after the 18th hole. 

10. Is the $10 Daily Pool coming back?

ans:  Maybe?  Some considerations are: to pay out in pro shop chits (not cash envelops); modify the website to collect the $10 entry at registration time; or maybe have the pro shop collect the $10 entry fee while marking who paid (like $5 Wed play).  The payouts could then be shown in the GG purse payouts under a different daily tournament.

11. How are board elections being done? 

ans:  Elections are done per our constitution.  At least six weeks prior to each annual election meeting, the Board of Governors appoints a Nominating Committee of one Board member and two Regular Members who nominate candidates for the Board of Governors to be voted on by the Board of Governors and presented for approval at the November General/Election meeting.  The officers of the Club are elected to those positions by the Board of Governors before the November General/Election meeting and hold office for a period of one calendar year and until their successors are chosen and installed.

Message from CMGC President

Hello Coronado Club Members,

I hope everyone is having a healthy and enjoyable spring. We are off to an outstanding year of golf. I want to congratulate our 2022 tournament winners and make you aware of the new date for our general meeting. I and the Board of Governors would like to thank each and everyone of you for making our club one of the most desirable golf clubs to be associated with.

2022 winners so far this year…

  • New Member Mixer:  George Blair, David Hudson, Randy Dorris, Bill Wilson
  • February Satellite:  Kirk  Ferris
  • President’s Cup:  Ed Pietrzak
  • March Satellite:  Bob Emerson, Dante Togliatti, Dick Wank, Richard Asher
  • Max Leslie:  Roman Lansang

Semi – Annual Meeting Update:

The meeting is now scheduled for Tuesday, May 3rd at 5:00 pm. The Board looks forward to seeing you there and sharing a more detailed update on our club.

Best regards!

Brian Enright